Kezdőlap

NTP-TMV-19-0043 XXII. Bókay Árpád Országos Biológiaverseny


2019 nyarán az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetség Program keretében nyílt pályázatot hirdetett a nagy hagyományú és szakmailag elismert versenyek támogatására, amelyre iskolánk Kerek Világ Alapítványán keresztül nyújtottunk be pályázatunkat a XXII. Bókay Árpád Országos Biológiaverseny megszervezésére.

Nyertes pályázatunk kódszáma és címe: NTP-TMV-19-0043  XXII. Bókay Árpád Országos Biológiaverseny

A pályázat megvalósításának időszaka: 2019. augusztus 28 - 2020. június 30.

A pályázat megvalósításához 1000000 Ft támogatást nyertünk.

A pályázatot Krakkerné Berki Hajnalka készítette.


Beszámoló az idei versenyről…

Bókay Árpád Országos Biológiaverseny célja: a természetet szerető, érdeklődő gyerekek motivációjának felkeltése, megtartása, egészséges életvitelének, környezettudatos magatartásformáinak elmélyítése, tudatosítása, a későbbi pályaorientációra való felkészítés. Több hónapos folyamatos feladatmegoldással, kísérletek, megfigyelések elvégzésével a tevékenykedtető, kreativitást elősegítő ismeretszerzés megalapozása.

Versenyünket 22 éve hasonló tematika alapján 2 korcsoportban szervezzük. Benevezésként meghatározott témában pályamunkát kell írni, amelynek feldolgozásaként kreatív alkotómunkát (társasjáték, makett, rejtvények) is kell készíteni. Ez hosszas adatgyűjtést, kutakodást, kézműveskedést igényel, amely a sokoldalú képességfejlesztést, tehetséggondozást szorgalmazza. A verseny nagy eredményének tartjuk, hogy a szakmai ismereteken túl ( a később megoldott feladatsorok, kísérletek, megfigyelések) a gazdagítás ezen formáját továbbra is nagyon kedvelik a gyermekek. Versenyünk a több mint fél éves folyamatos foglalkoztatással kitartásra, önfegyelemre, elkötelezettségre neveli a gyermekeket. A gyakorlatorientált, átlag feletti kreativitást igénylő feladatok a megszerzett ismeretek alkalmazását szorgalmazzák. Örömmel tapasztaltuk, hogy az idei évben is több új iskola jelentkezett versenyünkre.

Az idei tanévben a 7-8. osztályosok pályamunkáikat „Világraszóló orvosi felfedezések” címmel írták. Rengeteg felfedezést, orvosi találmányt ismertettek munkáikban.

Az 5-6. osztályosok „Árokparti patika” címmel írták munkáikat, felkutatva és bemutatva a gyógyító növények titkait, hatásait.


A több mint fél évig tartó verseny során igyekeztünk a tudományos megismerés módszereit, a kísérletezést, megfigyelések dokumentálását, az adatgyűjtést, a statisztikai megjelenítéseket, a klasszikus biológiát, a jelenkori technikai lehetőségeket is becsempészni a versenybe.

A pályamunkák és a két komplex feladatlap egységes szempontok szerinti értékelését követően kialakul a végső sorrend. A döntőre mindkét korcsoportból a legtöbb pontot elért 20-20 versenyzőt hívjuk meg.

Az idei váratlan események, a járványhelyzet új kihívás elé állított bennünket. Mivel a II. korcsoportban sok volt a nyolcadik osztályos versenyző, így a döntőt nem szerettük volna ősszel (esetleg nélkülük) szervezni, ezért az online forduló mellett döntöttünk. Bár az eredeti versenykiírás szerinti tematika alapján dolgoztunk, de mégis kissé új típusú feladatok megoldását jelentette a versenyzőknek, ezért döntőt megelőzően gyakorló online feladatsorral segítettük őket.

 A döntő feladatainak megoldására az internet leterheltsége miatt 3 napot adtunk meg, a feladatok megoldása egyéni kóddal ellátva időkorlátos volt, tehát ha elkezdte a versenyző, akkor 90 perc állt rendelkezésére. A programot profi informatikus – egykori tanítvány- szponzori felajánlásként programozta. A nyilvános kiállítás idén elmaradt, de a döntős versenyzők munkáit a verseny CD-n valamennyi versenyző, felkészítő kolléga, különdíjas és zsűri megkapta. Nagy örömünkre szolgált a versenyzők, felkészítő tanárok, szülők visszajelzése, elégedettsége.

Versenyünk elismertségét továbbra is jelzi, hogy számos biológia tagozatos gimnázium a felvételinél beszámítja a Bókay Árpád Országos Biológiaversenyen elért helyezéseket.

Régóta nyomon követjük egykori döntős versenyzőink életútját és nagyon örülünk annak, hogy milyen sokak pályaválasztásában játszott szerepet a Bókay Árpád Országos Biológiaverseny, milyen sokan választottak biológiával kapcsolatos továbbtanulást, hivatást!

Elismerésünket és köszönetünket fejezzük ki az idei versenyzőknek, felkészítő kollégáknak, segítő családtagoknak, hogy a váratlan helyzetben is ilyen kitartóan, csaknem egész tanévben együtt kalandoztak velünk a Biológia Csodálatos Birodalmában!


A 2019-2020-évi XXII. Bókay Árpád Országos Biológiaverseny végeredménye:

I. korcsoport 5-6. osztály

I. helyezett: Bálint Tamás 242 pont

        Cegléd Várkonyi István Általános Iskola

Felkészítő tanár: Milusné Józsa Márta

                    

II. helyezett: Weigert Nóra 235 pont

         Zsámbék  Zichy Miklós Általános Iskola

 Felkészítő tanár: Dr. Bhőmné Sallai Krisztina

                   

III. helyezett: Tóth-Rigler Emma 230 pont

           Szarvas Benka Gyula Evangélikus Angol    Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Óvoda és AMI

Felkészítő tanár: Bencsik TibornéII. korcsoport 7-8. osztály

I. helyezett: Őze Rebeka 226 pont  

                  Cegléd Református Általános Iskola

                  Felkészítő tanár: Tóthné Bertók Ágnes


II. helyezett: Zernig Csenger 215 pont

                   Szentes Koszta József Általános Iskola

                   Felkészítő tanár: Kondorosi Krisztina


III. helyezett: Fátrai Zsófia 208 pont

                    Budapest Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium

                    Felkészítő tanár: Marosiné Dékán Andrea


Budapest, 2020. június 1.                                           Krakkerné Berki Hajnalka                                                                                              szakmai vezető

Képek a versenyről:

CD a versenyről

 I.  korcsoport pályamunkák

II.  korcsoport pályamunkák

Az elvégzett kísérletek, megfigyelések dokumentálása

A döntő előzetes feladatai

Az I. korcsoport győztesének döntőre készített ismeretterjesztő lapbookja