Kezdőlap

NTP-TMV-17-0072 XX. Bókay Árpád Országos Biológiaverseny


2017 tavaszán az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetség Program keretében nyílt pályázatot hirdetett a nagy hagyományú és szakmailag elismert versenyek támogatására, amelyre iskolánk Kerek Világ Alapítványán keresztül nyújtottunk be pályázatunkat a XX. Bókay Árpád Országos Biológiaverseny megszervezésére.

Nyertes pályázatunk kódszáma és címe: NTP-TMV-17-0072  XX. Bókay Árpád Országos Biológiaverseny

A pályázat megvalósításának időszaka: 2017. augusztus 28 - 2018. május 15.

A pályázat megvalósításához 750 000 Ft támogatást nyertünk.

A pályázatot Krakkerné Berki Hajnalka készítette.


Beszámoló az idei versenyről…

Bókay Árpád Országos Biológiaverseny célja: a természetet szerető, érdeklődő gyerekek motivációjának felkeltése, megtartása, egészséges életvitelének, környezettudatos magatartásformáinak elmélyítése, tudatosítása, a későbbi pályaorientációra való felkészítés. Több hónapos folyamatos feladatmegoldással, kísérletek, megfigyelések elvégzésével a tevékenykedtető, kreativitást elősegítő ismeretszerzés megalapozása.

A versenyt a kezdetektől hasonló tematika alapján, két korcsoportban hirdetjük.

Benevezésként meghatározott témában pályamunkát kell készíteni, majd ezt követi a két komplex, kísérletezéseket, megfigyeléseket is magában foglaló feladatsor megoldása és az országos döntő.

Az idei tanévben a 7-8. osztályosok pályamunkáikat a legelső évben meghirdetett témában, a honfoglaló őseinket fogadó növény- és állatvilág címmel készítették. Vajon milyen növényekkel, állatokkal, társulásokkal találkozhattak elődeink és változott- e azóta a vegetáció?

Az 5-6. osztályosok Kalandozás a kertben címmel írták pályamunkáikat, bemutatva annak élőlényeit, a kerti munkálatokat.

Versenyünkön kezdetektől fogva a benevezésként készített pályamunka feldolgozásaként kreatív alkotást is kell készíteni, amely a leírtakat mutatja be. Ezzel az a célunk, hogy az elméleti ismeretgyűjtés mellett az alkotó fantázia is minél jobban kibontakozhasson. Tudjuk, hogy ez nem kis munka, de azt is látjuk, hogy egy-egy modell, makett, társasjáték, rejtvény, stb. mennyi érzelmet fejez ki és mennyi ötletet rejt!

A pályamunkák és a két komplex feladatlap egységes szempontok szerinti értékelését követően kialakul a végső sorrend. A döntőre mindkét korcsoportból a legtöbb pontot elért 20-20 versenyzőt hívjuk meg.


A jubileumi döntőt idén 2018. április 27-én tartottuk, ahol a diákok előzetesen megismert tematika alapján írásbeli és szóbeli versenyen vettek részt. Versenyünk népszerű rendezvénye a tanulók munkáiból rendezett kiállítás, amelyet két héten keresztül látogathatnak az érdeklődők. Az idei kiállítás különösen érdekes volt, hiszen bemutattuk az elmúlt húsz év legemlékezetesebb munkáit, makettjeit, társasjátékait is. A kiállítás hosszú ideje egy módszertani börze is, ahol a legjobbak munkáiból lehet ötleteket gyűjteni.


A verseny elismertségét jelzi, hogy számos biológia tagozatos gimnázium a felvételinél beszámítja a Bókay Árpád Országos Biológiaversenyen elért helyezéseket.

Bár régóta nyomon követjük egykori döntős versenyzőink életútját, mégis nagy örömünkre szolgált, hogy az év elején közzétett felhívásunkra milyen sokan írtak! A visszajelzések igazolják, hogy milyen sok régi versenyző pályaválasztásában játszott szerepet a Bókay Árpád Országos Biológiaverseny!

Az idei, jubileumi döntő résztvevői közül is sok elkötelezett ifjú biológussal találkoztunk, akik ismét bizonyították, hogy mennyire tájékozottak a Biológia csodálatos birodalmában.

Valamennyi versenyzőnek, felkészítő kollégának köszönjük a részvételt.


A 2017-2018-évi XX. Bókay Árpád Országos Biológiaverseny végeredménye:


I. korcsoport 5-6. oszt.

1. helyezett: Konnerth Péter    Budapest XVIII. Kerületi Ady Endre Általános Iskola

1. helyezett: Di Serio Vittorio    Székesfehérvár

2. helyezett: Hugyák Dorka   Vésztő

3. helyezett: Adorján Imre Alex   Kiskunhalas


II. korcsoport 7-8. oszt.

1. helyezett: Szalai Virág   Szentes

2. helyezett: Jáger Tekla   Kiskunhalas

3. helyezett: Lánczy Zoltán    Budapest XXIII. Kerületi Török Flóris Általános Iskola


Budapest, 2018. április 27.                                                                               Krakkerné Berki Hajnalka                                                                                                                                  szakmai vezető

Regisztráció - érkeznek a versenyzők és kollégák

A verseny szervezői és zsűrije

A verseny vendége Bókay Árpád dédunokája

Bókay Zsuzsanna és a négy éve döntős versenyzők

 A megemlékezés virágai a Bókay emléktáblánál

A döntő egyik része az írásbeli

A jubileumi kiállítás

Eredményhirdetés – köztük vannak a győztesek is