Digitális témahét

Március közepétől a 6.b osztályosok a természetismeret órához kapcsolódva lakóhelyünk környezeti állapotáról, a környezetünkben előforduló zuzmófajokról gyűjtöttek adatokat.

 

Sokan nem is ismerték a zuzmókat, azt meg főleg nem tudták, hogy a környezeti állapot (főleg a levegőszennyezés) jelző élőlényei.


A megfigyeléshez részletes útmutatót, feladatot, honlap ajánlókat kaptak a www.okosuli.hu honlapon a házi feladatok menüből.

A megfigyelésekből kiderült, hogy lakóhelyünk környékén főleg három zuzmófaj fordul elő, amelyek jelenléte közepes, vagy annál kissé erősebb levegőszennyezettséget jelez.


Lássunk néhányat a diákok által elektronikusan beküldött képek és a megfigyelési adatlapok közül:

A megfigyelés külön érdekessége, hogy az idei XIX. Bókay Árpád Országos Biológiaversenynek is ez volt az egyik feladata, így érdekes összehasonlítást tehetünk  lakóhelyünk és az ország más részén előforduló zuzmófajok között.


A 6. évfolyamos természettudományi tagozatosok a zuzmókat alapos vizsgálat alá vették. Mikroszkópon keresztül is megfigyelték testfelépítésüket, majd élethű nagyításban elkészítették a számunkra legérdekesebb sárga kéregzuzmó modelljét.

Áprilisban a digitális héten még folytatódott a kalandozás a zuzmók egyre kevésbé titokzatos, de annál izgalmasabb birodalmába. A diákok nagyon élvezték a számítógépes program segítségével a szófelhő és az adatgyűjtő táblázat készítését.