Kezdőlap

A döntő témája: 5 - 6. osztály       I. korcsoport


Ház körüli élőlények: almafa, csonthéjasok, szőlő, paprika, paradicsom, káposztafélék, burgonya, veteményborsó, petrezselyem, sárgarépa, vöröshagyma, tulipán, földigiliszta, éti csiga, cserebogár, káposztalepke, házi légy, keresztespók, házi tyúk, házi kacsa, nagy fakopáncs, széncinege, házi veréb, füsti fecske, vándorsólyom, fehér gólya, szarvasmarha, sertés, egér, kutya, macska, vakondok, sün.

A víz- és vízpart, nádas élővilága: zöld szemesostoros, fonalas zöldmoszat, papucsállatka, nád, gyékény, mocsári gólyahír, apró békalencse, fehér tündérrózsa, hínáros békaszőlő, fehér fűz, tavi kagyló, orvosi pióca, folyami rák, szitakötő, szúnyog, ponty, leső harcsa, kecskebéka, foltos szalamandra, vízisikló, tőkésréce, barna rétihéja, nagy kócsag, vidra, hód.

Az erdő leggyakoribb élőlényei közül: tölgyfa, erdei fenyő, virágod kőris, kökény, vadrózsa, közönséges mogyoró, erdei pajzsika, lombos moha, hóvirág, erdőszéli csiperke, gyilkos galóca, vaddisznó, őz, szarvas, közönséges mókus, róka, erdei fülesbagoly, szarvasbogár, gyapjas lepke, erdei vöröshangya, közönséges kullancs.

A mező leggyakoribb élőlényei közül: angolperje, pongyolapitypang, mezei zsálya, búza, kukorica, napraforgó, mezei tücsök, olasz sáska, zöld lombszöcske, fürge gyík, fácán, vetési varjú, mezei pocok, mezei nyúl.

Nemzeti parkjaink, az év madara, az év fája

A döntő előzetes feladata 5-6. osztály

Most a karantén idején sokkal többet együtt vagyunk a lakásban/házban a családunkkal. Nem is gondolnánk arra, hogy még mennyien laknak ott rajtunk kívül!

Ingyen társbérlőink egy része ártalmatlan, de vannak olyanok is, amelyektől nagyon megszabadulnánk.


A döntő előzetes feladataként készítsetek figyelemfelkeltő plakátot, vagy prospektust maximum 4db A/4-es méretben  Hívatlan társbérlők a lakásban címmel, amelyben mutassátok be a hívatlan betolakodókat!

Segítségként az alábbi elérhetőségen https://vimeo.com/90733851

nézzétek meg a Budapesti vadon című filmet!


Az elkészült munkákat fényképezzétek le és május 11-ig küldjétek el a biologiaverseny@gmail.com címre.
Értékelés: 50 pont


A döntő lebonyolításával kapcsolatos információk:

Időpontja: május 19-21. (Az esetleges internet túlterhelés miatt!)

A döntő feladatait a korosztálynak ajánlott tankönyvekből állítottuk össze, amely az online forduló miatt feleletválasztós típusú lesz. A megadott időszakban otthonodban bármikor elkezdheted a feladatlap kitöltését, de ha elkezdted, akkor összesen 90 perc áll a rendelkezésedre. Ezt megszakítani nem tudod. A feladatok között csak előre tudsz haladni. A feladatnál az utasítás alapján a hibás állításokat kell keresned. Lehet, hogy csak egy, de lehet, hogy több választ is be kell jelölnöd. Az értékelésnél minden jó válasz 2 pontot, minden hibásan jelölt válasz -1 pontot jelent.Kérünk benneteket, hogy az alábbiak szerint minél előbb küldjétek el az elérhetőségeteket, mert mindenki egyedi linket fog kapni a feladatmegoldáshoz!

biologiaverseny@gmail.com


A versenyző neve: ……………………………..email címe:………………………………

A versenyző lakcíme ………………………………………………………………………..

Felkészítő tanár neve:………………………………………………………………………..

Iskolád pontos címe:…………………………………………………………………………

(az egyéb adatok a későbbi oklevél, stb. postázáshoz kellenek)


Kérjük, hogy a honlapot az információk miatt továbbra is kísérjétek figyelemmel!

A felkészüléshez jó munkát, a versenyhez sok sikert kívánunk:

Budapest, 2020. április 15.

                                                                                          Krakkerné Berki Hajnalka

                                                                                                      szakmai vezető