Kezdőlap

A döntő témája: 7 - 8. osztály     II. korcsoport


A távoli tájak élővilága, életközösségei: (trópusi esőerdő, trópusi lombhullató erdő, erdős szavanna, füves szavanna, trópusi sivatag, mérsékeltövi lombos erdő, tajga, tundra élőlényei.

esőerdő fái, liánok, bromélia, orchidea, majomkenyérfa, akácia, elefántfű, óriás kaktusz, datolyapálma, tölgy, bükk, kökény, vadrózsa, páfrányok, lucfenyő, erdei fenyő, vörösfenyő, bibircses nyír, áfonya, hóvirág, gyöngyvirág, lombosmoha, zuzmók, sarki fűz.

majmok, jaguár, oroszlán, antilop, zebra, csíkos gnú, zsiráf, strucc, skorpió, kolibri, papagáj, nyílbéka, madárpók, álomkórostoros, krokodil, anakonda, farkas, hiúz, vadmacska, nagy pele, erdei fülesbagoly, barnamedve, róka, vaddisznó, mókus, sün, vakondok, rénszarvas, sarki róka, lemming, siketfajd, keresztcsőrű, nagy fakopáncs, széncinege, túzok, sarki csér, hóbagoly, gyapjaslepke, szarvasbogár, keresztespók, kullancs, valamint az I. és II. fordulóban szereplő fajok.

Rendszertani alapismeretek (ország- törzs - osztály – faj),   hazai és távoli életközösségek fajainak kivetített képről történő felismerése, rendszerezése.

Ökológiai ismeretek, az élővilág törzsfejlődése.

Az ember szervezete: emberi szövetek, mozgás szervrendszere, az ember anyagcsere folyamatai, érzékszervei, hormonrendszer, az emberi tevékenység környezetkárosító hatása.


A döntő előzetes feladata:


Most a karantén idején van időnk elgondolkozni azon, hogy milyen fontos is az egészség és sokszor nem is figyelünk rá, nem becsüljük meg eléggé!


De te fiatal vagy, életvidám és egészséges! Szeretnéd ezt az állapotot minél tovább megőrizni és ezért hajlandó is vagy cselekedni, esetleges rossz életmód-szokásaidról leszokni!

Ezeket a tapasztalataidat most gyűjtsd össze és a döntő előzetes feladataként készíts figyelemfelkeltő plakátot, vagy prospektust. maximum 4db A/4-es méretben

Egészségtippek fiataloknak címmel, amelyben az egészséges életmód fontosságára hívod fel társaid figyelmét!Az elkészült munkákat fényképezzétek le és május 11-ig küldjétek el a biologiaverseny@gmail.com címre.
Értékelés: 50 pont


A döntő lebonyolításával kapcsolatos információk:

Időpontja: május 19-21. (Az esetleges internet túlterhelés miatt!)

A döntő feladatait a korosztálynak ajánlott tankönyvekből állítottuk össze, amely az online forduló miatt feleletválasztós típusú lesz. A megadott időszakban otthonodban bármikor elkezdheted a feladatlap kitöltését, de ha elkezdted, akkor összesen 90 perc áll a rendelkezésedre. Ezt megszakítani nem tudod. A feladatok között csak előre tudsz haladni. A feladatnál az utasítás alapján a hibás állításokat kell keresned. Lehet, hogy csak egy, de lehet, hogy több választ is be kell jelölnöd. Az értékelésnél minden jó válasz 2 pontot, minden hibásan jelölt válasz -1 pontot jelent.Kérünk benneteket, hogy az alábbiak szerint minél előbb küldjétek el az elérhetőségeteket, mert mindenki egyedi linket fog kapni a feladatmegoldáshoz!

biologiaverseny@gmail.com


A versenyző neve: ……………………………..email címe:………………………………

A versenyző lakcíme ………………………………………………………………………..

Felkészítő tanár neve:………………………………………………………………………..

Iskolád pontos címe:…………………………………………………………………………

(az egyéb adatok a későbbi oklevél, stb. postázáshoz kellenek)


Kérjük, hogy a honlapot az információk miatt továbbra is kísérjétek figyelemmel!

A felkészüléshez jó munkát, a versenyhez sok sikert kívánunk:

Budapest, 2020. április 15.

                                                                                          Krakkerné Berki Hajnalka

                                                                                                      szakmai vezető