Kezdőlap

2018.        II. korcsoport        10. feladat

Kísérlet – megfigyelés


A feladat elvégzése több hetet vesz igénybe, ezért csak a második megoldólappal kell beküldeni!


Szükséges eszközök, anyagok: 6 db 1,5 vagy 2 literes üres Pet-palack, olló, nagyobb szeg, hőt nem vezető nyelű fogó, tűzhely, vagy borszeszégő, gyufa, virágföld, madzag/vastag fonal, avar, gyorsan csírázó mag (zsázsa, fű, vagy búza szemtermése, stb.), mérőpohár, víz.


- A képeken látható módon készítsetek „növényvályút”.

- A vályút vízszintes helyzetben töltsétek a palack alsó kiöntő csőrénél magasabban termőfölddel, majd szórjátok rá a magokat és fedjétek le vékonyan földdel. Tegyétek napos helyre, locsoljátok rendszeresen. Ügyeljetek arra, hogy az alján ne pangjon a víz! (A csírázást gyorsíthatjátok, ha a palackra visszahelyezitek a levágott műanyagot, így kis üvegházatok-fóliasátratok lesz.

- Ha a magok kikeltek és a növénykék 2-3 cm magasak, akkor még két vályút töltsetek meg ugyanígy földdel! Az egyik tetejére tegyetek avart, vagy mulcsot, a másikban csak a föld legyen.

- A képen látható módon helyezzétek a növényvályúk szájához a másik Pet-palackokból készített vízfelfogó tartályt. (A vízfelfogó tartályok készítésénél vágjátok le a palackokat, melegített szeg segítségével fúrjatok rá lyukakat, amelyekbe a függesztő madzagokat helyezitek, majd a képen látható módon rögzítsétek a vályúkhoz.

- Locsoljátok őket naponta azonos mennyiségű vízzel és figyeljétek meg a változásokat a talajon, vízfelfogó tartályokban, stb.!


Megfigyeléseitekről készítsetek írásos, rajzos, fényképes magyarázatot, amelyben arra is kitértek, hogy mennyi ideig tartott a kísérlet-megfigyelés, milyen folyamatot modelleztünk és hol figyelhetjük meg a jelenséget!

Vajon változik-e a folyamat akkor, ha a vályúk hátsó felét kissé megemeljük, illetve permetező, vagy erős vízsugárral locsoljuk?