2018. II. ford. II. korcsoport 11. feladat
A Bókay Országos Biológiaverseny -
A) feladat:
1) Végezzetek kísérletsorozatot, amelyben legalább 3 hőmérsékleten (hideg, kézmeleg, forró) vizsgáljátok meg a zselatin oldódását. Ügyeljetek arra, hogy mindig ugyanannyi vizet és zselatinport használjatok!
2) Ennél a kísérletnél a víz és a zselatinpor arányát változtassátok. Adjátok meg, milyen aránynál kaptatok megfelelő állagú, tortabevonására alkalmas, nem túl folyós, és nem túl kemény zselét! A kísérletnél minden esetben ugyanolyan hőmérsékletű forró vizet használjatok!
Mivel a zselés állapot eléréséhez idő kell, hagyjátok a mintákat teljesen kihűlni, csak ezután vizsgáljátok meg őket!
3) A megdermedt zselé-
Mit tapasztaltok? Mi lehet ennek a magyarázata?
B) feladat: Az élőlények szervezetében hol találkozhatunk ilyen zselé (gél) állapottal?
A feladat végrehajtásáról, tapasztalataitokról készítsetek írásos, rajzos-