2018. II. ford.       II. korcsoport       11. feladat

A Bókay Országos Biológiaverseny - mint azt már tudjátok- idén 20 alkalommal kerül megrendezésre. Ezt a kerek évfordulót illik megünnepelni. Milyen születésnap az, ahol nincs torta? Mivel elkötelezett hívei vagyunk az egészséges életmódnak, csak  valamilyen gyümölcstorta jöhet szóba. Ehhez feltétlen zselatinra is szükség van. Bizonyára a legtöbb családban már készítettek gyümölcs zselét. Ez egy kényes művelet, az eredmény függ a zselatin-víz aránytól és a víz hőmérsékletétől.


A) feladat:

1) Végezzetek kísérletsorozatot, amelyben legalább 3 hőmérsékleten (hideg, kézmeleg, forró) vizsgáljátok meg a zselatin oldódását. Ügyeljetek arra, hogy mindig ugyanannyi vizet és zselatinport használjatok! 


2) Ennél a kísérletnél a víz és a zselatinpor arányát változtassátok. Adjátok meg, milyen aránynál kaptatok megfelelő állagú, tortabevonására alkalmas, nem túl folyós, és nem túl kemény zselét! A kísérletnél minden esetben ugyanolyan hőmérsékletű forró vizet használjatok!

Mivel a zselés állapot eléréséhez idő kell, hagyjátok a mintákat teljesen kihűlni, csak ezután vizsgáljátok meg őket!


3) A megdermedt zselé-mintákból válasszátok ki a legkeményebbet, és tegyétek be legalább fél napra a mélyhűtőbe.
Mit tapasztaltok? Mi lehet ennek  a magyarázata?                                 
(A feladatot a zsűri egyik tagja, Maadadi Marika néni készítette.)


B) feladat: Az élőlények szervezetében hol találkozhatunk ilyen zselé (gél) állapottal?


A feladat végrehajtásáról, tapasztalataitokról készítsetek írásos, rajzos-vagy fényképes dokumentációt, amelyet névvel ellátva csatoljatok a megoldólaphoz!